Kerstbomen
Kerstbomen
Het is alweer bijna kerst, ofwel tijd om de boom weer op te zetten. Maar wat voor bomen zetten we nou neer en wat is het verschil tussen de verschillende bomen. De verschillende bomen die we vooral neerzetten zijn vooral de Nordmann-spar, Servische spar, blauwspar en de fijnspar.
Nordmann-spar
De Nordmann-spar (Abies nordmaniana) is de meest gebruikte kerstboom. Hij komt oorspronkelijk voor bij de Zwarte Zee. De boom kan in de natuur 60 meter hoog worden en de stam kan 2 meter breed worden. De naalden zijn 1,8 tot 3,5 centimeter lang en 2 millimeter breed de dikte is een 0,5 centimeter. De naalden van de boom vallen niet snel uit. Ze hebben wel veel water nodig, want droogte kan fataal zijn
Servische spar
De Servische spar (Picea omorika) is een boom uit de dennenfamilie. Hij komt oorspronkelijk voor in Bosnië en Servië en heeft behoefte aan een vochtig en koel klimaat. Doordat de wortels stevig wortelen is het ook mogelijk om hem aan kust gebieden te plaatsen. De boom kan 30 meter hoog worden en de stam is 70 centimeter breed. De naalden zijn maar 1 tot 2 centimeter.
Blauwspar
De blauwspat (Picea pungens) is ook een boom uit de dennenfamilie. Alleen komt deze boom oorspronkelijk uit de Rocky Mountains. Hij wordt 25 tot 30 meter hoog. Ook zijn de naalden langer 1,5 tot 3 centimeter.
Fijnspar
De fijnspar (Picea abies) komt voor in Centraal en Noord Europa en is onderdeel van de dennenfamilie. Hij wordt veel gebruikt op openbare plekken. Hij kan 50 meter hoog worden en meestal 5 tot 7 jaar oud, maar een boom in Zweden is 9555 jaar oud. De naalden zijn 1,5 tot 2 cm en vallen als ze geen water krijgen snel uit. Bij deze bomen kun je goed zien of het een mannetje of een vrouwtje is. De mannetjes hebben namelijk kegels (dennenappels) in de hele boom en de vrouwtjes alleen maar in de top