Dieren aan de Middellandse Zee
Vele mensen gaan in de zomer op vakantie naar de Middellandse zee, maar wat vele mensen niet weten is dat er schitterende vissen, zee egels en geweldige planten leven. Hier onder vind u informatie over zee egels, (schijf)kwallen en binnenkort ook nog over veel meer zeedieren.
Zee egels
Zee egels (of wetenschappelijk gezegd Echinoidea) zijn stekelige en ongewervelde waterdieren. Die behoren tot de stam van de Echinodermata. Ze komen wereldwijd voor vooral op rotsachtige zeebodem en soms leven ze ingegraven op de zeebodem. Ze lopen met vijf rijen buisvoetjes die verstopt zitten in hun stekelige pantser. Zijn mond zit aan de onderkant. Ze eten algen en andere vastzittende organisme die ze van de bodem losmaken met een uniek schraap-apparaat van vijf puntige kalkplaten. De zee egel verdedigd zich met zijn pantser dat bestaat uit kleine plaatjes waarop zich knobbels bevinden waarop de stekels beweegbaar zijn vastgehecht. De zee egel zal u niet uit zich zelf aanvallen maar als u op een zee egel gaat staan steekt hij met zijn stekels in uw voet. Opdat moment verliest hij deze stekels en blijven ze in uw voet zitten.
Zee egels aan de Middelandse zee Schijfkwal aan de kust van de Middellandse zee
Schijfkwallen
Schijfkwallen (of wetenschappelijk Scyphozoa) zijn ongewervelde neteldieren die onder de stam van de Cnidaria vallen. Dit betekent dat alle kwallen een opening hebben die zowel de mond als de anus is. Rondom deze opening zitten zijn tentakels, waarin cellen zitten die harpoentjes uit kunnen schieten. Deze cellen heten netelcellen. Met het gif wat in de harpoentjes zit verlamt hij zijn prooien. Die vooral bestaan uit kleine vissen en dierlijk plankton. Wat hij daarna met zijn tentakel naar zijn mond brengt. De schijfkwal komt wereldwijd voor, zowel aan de kust als diep in de oceaan. Sommige soorten leven zelfs in zoetwater. Maar op het strand ziet u soms ook kwallen. Dit komt doordat de kwallen met de wind mee het strand opdrijven. Maar de kwallenplaag aan de Middellandse zee kust wordt veroorzaakt door visserij. De visserij vist namelijk veel op tonijnen en kleine haaien die de natuurlijke vijand van de kwal zijn. Hierdoor ontstaat er een plaag. Daardoor gebeurt het weleens dat u aan de kust een kwal aantreft waardoor u wordt gebeten. Door de beet ontstaat er een pijnlijke zwelling.
(Bron: Wikipedia en WNF)