De onschuldige Snuitkever
Planten die omvallen, of zelfs dood gaan... Het kan het werk zijn van de snuitkever. Deze onschuldig lijkende insecten laten granen en andere voedselgewassen meestal niet gespaard. Soms kan de plant zo uit de grond worden getrokken. Hoe kan dit?
Snuitkevers lopen met zo'n 60.000 verschillende soorten op aarde rond. Ze behoren tot de kevers, de grootste groep onder de insecten. In Nederland zijn ongeveer 476 soorten waargenomen. Hun lengte varieert tussen de 0,1 en de 9,0 cm. Snuitkevers hebben hun naam te danken aan hun sterk verlengde kop. Maar niet alle soorten brengen schade toe aan planten.
Eentje die wel schade toebrengt, is de Diaprepes abbreviatus (afbeelding). Deze snuitkever is inheems in het Caraïbisch gebied. Het beestje vormt hier een plaag in verschillende landen. In 1964 is deze snuitkever geïntroduceerd in de VS, in de staat Florida. Hier vormen ze nog steeds een plaag voor de Citrus. Maar ook aan knoldragende als aardappelplanten brengen het kevertjes schade toe. De vrouwelijke snuitkevers kunnen wel 5000 eieren leggen in bladeren. Na het leggen lijmen ze de bladeren dicht. Na ongeveer 1 week komen de eieren uit en vallen de jonge larven op de grond. Ze graven zich in tot de wortels van de plant. Met de wortels voeden de larven zich een aantal maanden. Hierdoor zijn de larven het schadelijkst voor planten. Meestal voeden de larven van de snuitkever zich met de penwortel. Deze grote wortel groeit loodrecht naar beneden en is bedoeld om water en voedingsstoffen uit diepere grondlagen te halen en biedt de plant houvast. Uiteindelijk sterft de plant door een tekort aan water en voedingsstoffen of door schimmels die binnen kunnen dringen.
Bron: wikipedia.nl; snuitkevers.nl